WONG HOY-CHEONG


Wong Hoy Cheong Malezya’nin Georgetown sehrinde dogdu, Kuala Lumpur’da yasiyor ve çalisiyor. Brandeis, Harvard ve Massachusetts (Amherst) üniversitelerinde edebiyat, egitim ve güzel sanatlar okudu. Çalismalari disiplinlerarasi alanda, resim, enstalasyon, video/fotograf ve tiyatro/performans gibi alanlari kapsayan sanatçi, Asya ve Avrupa’nin çesitli sehirlerinde, Avustralya ve Malezya’da çalismalarini sergiledi. 50. Venedik Bienali’ne (2003) davet edilen ve “Re: Looking/Tekrar: Bakmak” isimli video ve enstalasyon çalismasi övücü elestiriler alan Cheong, simdiye dek, Guangzhou Trienali (2005), Liverpool Bienali (2004), ARS 01, Kiasma Çagdas Sanat Müzesi (Helsinki, 2001), Gwangju Bienali (2000), “Cities on the Move/Hareketli Sehirler” (gezici sergi, 1997-1999), Fukuoka Trienali (1999) ve Asya-Pasifik Trienali’ne (1996) katildi. Montalvo Sanat Merkezi (2007), Oxford Brookes/Pitt Rivers Müzesi (Oxford, 2004), Gasworks (Londra, 2002) ve Canberra Sanat Enstitüsü’nde (1992) konuk sanatçi olarak bulunan Wong Hoy Cheong, Goldsmith Koleji’nde (Londra, 1999) ve Central St. Martins’te (Londra, 1998) konuk ögretim üyesi olarak görev yapiyor.

Aman Sulukule Canim Sulukule

Istanbul’un Sulukule mahallesinin Romanlari, dönemin Bizans baskenti Konstantinopolis’e bin yildan uzun zaman önce gelen Romanlarin torunlari. Müzik ve dans, kültürlerinin bir parçasi olmaya devam ederken, Devlet 1991’de tavernalarini kapatti. Eglence ve gösteri Romanlar için sadece bin yillik meslek ve gelenekleri degil, ayni zamanda temel gelir kaynaklariydi. Evlerini yikmak, toplulugu baska bir bölgeye yerlestirmek ve mahalleyi ‘Osmanli üslubunda evler’ insa ederek soylulastirmak yolunda planlar da var. Gelecekleri belirsiz.
Bu projenin amaci, Sulukule’de, çocuklardan ve gençlerden olusan bir hedef toplulugun, hem onlar, hem topluluk, hem de çevreleri açisindan önemli konulari anlamalarina yardimci olacak görsel ve performatif okuryazarligi kesfederek ögrenmeleriyle sonuçlanacak çalismalar yapmak. Ana vurgu oyun ve resmi olmayan egitim üzerine; bu da arastirmaya dayali alan gezileri, bilgi toplama, inceleme ve oyunlar, oyuncaklar, çizimler, fotograf, video ve performans gibi yaratici uygulamalari kullanarak bir beyin firtinasi araciligiyla gerçeklestirilecek. Bu projenin nihai sonucu senaryosunu ve çekimini çocuklarla beraber gerçeklestirecegim video, animasyon ve müzikten olusan deneysel bir belgesel olacak.