Panel Programi

07/09/2007, 11:00 – 12:30

Kadiköy Halk Egitim Merkezi

Söylesi: "Acil Durum Bienali" Istanbul Konferansi
Katilimcilar: Ceren Erdem (es küratör), Evelyne Jouanno (es küratör), Osman Kavala (Anadolu Kültür A.S.), Turgut Tarhanli (Insan Haklari Hukuku Uygulama ve Arastirma Merkezi)

Bagimsizlik talebinin siddetle bastirilmasinin ardindan kültürel ve toplumsal hayatinin genel yikimiyla karsi karsiya kalan Çeçenya'da gelisen duruma tepki gösteren Emergency Biennale in Chechnya/Çeçenistan'da Acil Bienal, Evelyne Jouanno küratörlügünde 2005'te baslatilan ve bugüne kadar dünyanin çesitli yerlerinden 100'den fazla sanatçinin bu özgürlük davasi ugruna kamuoyu olusturmak, canlandirmak ve harekete geçirmek için çalismalariyla göçebe bir platform yaratmak için katildigi bir proje. "Bavul" sergisi biçiminde hem Çeçenistan'a hem de dünyanin çesitli yerlerine yolculuk eden bu bienal projesine ayni zamanda her mekanda düzenlenen ve katilimci sanatçilarin ve yerel insan haklari örgütlerinin de yer aldigi çesitli panel tartismalari dahil. Bu paneller projeye daha derin ve konuyla baglantili bir boyut da katiyor. Türk küratör Ceren Erdem ve yerel sanatçilarin katilimiyla gerçeklesen 10uncu Istanbul Bienali'nin bu özel projesi KAHEM'de oldukça genis bir yer kapliyor. Yerel sanatçilarin, insani yardim örgütlerinin ve bireylerin katilimiyla düzenlenecek panel tartismasi programi zenginlestirecek ve fikir alisverisi ve daha fazla hareketlilik için söylemsel bir alan yaratacak.

Istanbul Kültür Sanat Vakfi "Acil Durum Bienali Istanbul Konferansi"nin gerçeklestirilmesinde destek saglayan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'na tesekkür eder.

 

08/09/2007, 14:00 – 16:00
santralistanbul, E1 Binasi, 301 numarali salon

Söylesi: Bagimsiz Inisiyatifler
Katilimcilar: Selda Asal (sanatçi), Natasa Ilic (küratör), Aysegül Kurtel (K2, Direktör) , Pelin Tan (yazar), Bert Theis (sanatçi)

Son on yilda çagdas sanat küresellesmenin genisleme yolunda attigi hizli adimlari ve dünya çapinda farkli bölgelerdeki etkilerini yansitacak sekilde hizla yerlesik kurumlarla ve Pazar düzeniyle bütünlesti. Özgürlük ve bagimsizlik adina yeni talepler ve kürsel sermaye ve siyasal gücün kültürel, toplumsal ve ekonomik nezihlesmeye verdigi destege direnisleriyle sanatçilar ve kültür isçileri, gerçekten yenilikçi, genellikle de siyasi ve toplumsal müdahaleden yana projeler gelistirdiler. 10uncu Bienalin organik bir parçasi olarak Türkiye'den ve diger ülkelerden birçok bagimsiz örgütten projelerini sunmalari istendi. Bu panelin amaci bu gruplari bir araya getirerek tecrübelerini ve stratejilerini paylasmalarini saglamak.

Istanbul Kültür Sanat Vakfi "Bagimsiz Inisiyatifler" baslikli panelin gerçeklestirilmesinde destek saglayan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'na tesekkür eder.

 

08/09/2007 , 17:00 – 19:00
santralistanbul

Söylesi: Küresel Sanatta Çogulculuk ve Paralel Modernlikler
Katilimcilar: Buthayna Ali (sanatçi), Petr Bystrov (sanatçi), Hou Hanru (küratör), Wong Hoy Cheong (sanatçi), Ömer Madra (Açik Radyo, Bilgi Üniversitesi), Zhu Jia (sanatçi)

Günümüzde küresellesmeye paralel olarak, yerel-küresel arasindaki uzlasma meselesi de dünyanin çesitli yerlerinde merkezi bir tartisma konusu haline geldi. Bu konu çarpici ve genellikle de çatismali modernlesme süreçleri geçirmis, gezegenin gelismekte olan alanlarinda daha da belirgin. Bu süreçte modernligin muhtelif yorumlari ve yeniden icatlari, veya çoklu modernlikler olusturuldu ve gelismekte olan dünya halklarinin yerel-küresel uzlasma alanindaki ortak tecrübelerini zenginlestirdi. Batili olmayan dünyada çagdas sanat etkinliklerinin yükselisi bu hareketin yaratici gücünün kaniti. "Açik Toplum"un da destegiyle bu panel çesitli kültürel baglamlarda bu tür bir mücadelenin parçasi olmus sanatçi ve elestirmenlerin çesitli ve zengin tecrübelerini sunuyor.

Istanbul Kültür Sanat Vakfi "Küresel sanatta çogulculuk ve paralel modernlikler" baslikli panelin gerçeklestirilmesinde destek saglayan Açik Toplum Enstitüsü'ne tesekkür eder.

 

09/09/2007 , 14:00 – 16:00
santralistanbul

Söylesi: Belgesel Üretimi ve Siyasi-Iktisadi Cografya
Katilimcilar: Ege Berensel (sanatçi), Chen Chieh-Jen (sanatçi), Cao Fei (sanatçi), Bodil Furu (sanatçi), Zeren Göktan (sanatçi), Anu Pennanen (sanatçi), Beate Petersen (sanatçi)

Ekonomiden toplumsala, kültürelden siyasiye, neredeyse her alanda yogun ve dinamik degisimlerin gerçeklestigi bir çagda yasiyoruz. Bu degisiklikler öncelikle günümüz jeopolitik çatismalari ve ekonomik küresellesme tarafindan harekete geçirildiler. Bu dönüstürücü degisiklikler genellikle dünyanin her yerinde yerel halklar üzerinde, tehcir, kentlesme, çevresel kriz, vs. gibi ciddi etkiler ve sonuçlar yaratiyor. Bu degisikliklere tanik olunmasi ve bunlarin halka açiklanmasi acil bir ihtiyaç. Giderek daha fazla sanatçi ve eylemci, bu gerçeklige taniklik saglamak ve bu degisikligi elestirel bir gözle degerlendirmek için sanatsal yeteneklerini ve medyayi, genellikle belgesel formunu kullanarak, sorumluluk almak üzere degerlendiriyorlar. Film programinda 10uncu Istanbul Bienali çagdas sanat dünyasindaki bu anahtar egilime odaklaniyor. Bu panel konuya dahil olan sanatçilarin bu yöndeki çalismalarini halka sunmalari için bir zemin sunuyor.

Istanbul Kültür Sanat Vakfi "Belgesel Üretimi ve Siyasi-Iktisadi Cografya" baslikli panelin gerçeklestirilmesinde destek saglayan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'na tesekkür eder.

 

09/09/2007, 17:00 – 19:00
santralistanbul

Söylesi: Uluslararasi Söylem ve Yerel Canlilik: Orta Asya'da Sanat Uygulamalarinda Zorluklar ve Firsatlar
Konusmacilar: Gulnara Kasmalieva (Sanatçi, Kirgizistan), Shaarbek Amankul (Sanatçi, Kirgizistan), Yulia Sorokina (Bagimsiz küratör ve elestirmen, Kazakistan), Saken Narynov (Mimar, Kazakistan), Surayo Tuichiera (Sanatçi, Aktivist), Jamshed Kholikov (Tasarimci, Aktivist, Tacikistan)
Katilimcilar: Artur Boljurov (Sanatçi, Kirgizistan), Ilyos Mamadzhanov (Sanatçi, Tajikistan)

Moderatör: Leeza Ahmady (Bagimsiz Küratör)

Çagdas sanat dünyasi artik genisledi ve bir zamanlar sapa sayilan bölgelerin sanatçi kolektiflerinin çabalariyla her gün daha da ileri gidiyor. Son yirmi otuz yilda, bir çok yerellik yeni bir estetik sekillendiren ve geçmiste basbayagi bastirilan konulari gündeme getiren sanatçilar sundu. Dünyanin bir çok diger yerinde oldugu gibi, Orta Asya ülkelerindeki sanat topluluklari çok küçük. Peki bölgenin küratör, elestirmen ve yönetici olarak da çalisan en iyi sanatçilari yurtdisi projelere dahil olur ve zamanlarini bunlara harcarlarsa yerel sanat dünyasi ne hale gelecek? Yerel hareketlilik ve yerel canlilik korunabilecek mi? Bu nasil saglanabilir? Bu sempozyum bölgeden sanatçi, elestirmen ve egitimcileri bir araya getirerek yukarida bahsedilen konulari ve Kirgizistan, Kazakistan, ve Tacikistan'da sanat pratiginin karsi karsiya bulundugu belirli zorluklari ve firsatlari incelemeye çalisacak.

Istanbul Kültür Sanat Vakfi "Uluslararasi Söylem ve Yerel Canlilik: Orta Asya'da Sanat Uygulamalarinda Zorluklar ve Firsatlar" baslikli panelin gerçeklestirilmesinde destek saglayan The Christensen Fund'a tesekkür eder.

 

Kolektif bir Süreç Olarak Gecegezenler

Proje Küratörleriyle Açik Tartisma
06/09/2007, 19.00-20.30

IMÇ 5. Blok

 

Çagdas Sanat Çalismalari ve Küresel Isgücü: Resmi Olmayan Bir Tartisma

Konusmaci: Allan Sekula
13/09/2007, 17.00-18.30

IMÇ 5. Blok No: 5533