RAQS MEDIA COLLECTIVE


Raqs Media Collective (Jeebesh Bagchi, Monica Narula, Shuddhabrata Sengupta), sanat, film, fotograf, arastirma, yazi ve küratörlük alanlarinda çalisan bir sanatçi kolektifi. Kolektifin üyeleri çalismalarini Delhi’deki Sarai Medya Laboratuvari’nda gerçeklestiriyor ve kent deneyimini yorumladiklari projeler ortaya koyuyorlar. Raqs, modernlikle ugrasirken çesitli kökenlerden mit ve tarihlerle yakin bir iliski kurarak, küresel toplumun entelektüel akimlarini da kesfe çikiyor. Son dönem çalismalari arasinda, Frankfurt Iletisim Müzesi’nde sergilenen “The KD Vyas Correspondence Vol.1/KD Vyas’in Mektuplasmalari, 1. Bölüm” (2006), “The Anthropometry of the Soul/Ruhun Antropometrisi”, iniVA (Londra, 2006) ve “There has been a Change of Plan/Planda bir Degisiklik Oldu”, Nature Morte Galerisi (New Delhi, 2006) sayilabilir. Kolektifin katildigi sergiler arasinda ise, “Art of the Possible/Olanaklinin Sanati”, Lund Konsthalle (Isveç, 2007); Frankfurt Iletisim Müzesi (2006); Fondazione Sandretto (Torino, 2006); Bose Pacia Galerisi New York (2004); Taipei (2004), Liverpool (2004), Ogaki (2006) ve Venedik (2003, 2005) bienalleri ve Documenta 11, Kassel yer aliyor.

Görülmeler

“Görülmeler” (2007), üzerlerinde isaretler ve basili metinler bulunan dört büyük fotograf imgesinden olusan bir set. Bir tugla duvardan dökülen siva parçalarindan olusan bu imgeler, harita çagrisimlari yapmayi amaçliyor. Her bir siva parçasi, cografi bir sekli akla getiriyor -orada bir kistak, burada bir yarimada, bir kita veya baska bir yerde bir ada. Bir arada ele alindiklarinda bu imgeler, tamirat gerektiren duvarlar yakindan incelendiginde çözülebilen bütün bir dünya haritasi olasiligina isaret eder gibi. Imgeler, gizli ve sifreli isaretler ve bir dizi metinle notlandirildi. Bu notlar, bir dörtlüyü çagristiriyor (hirçin denizlerde yol alan kaçak göçmenler, musambadan barinaklar kuran isgalciler, CD yazan elektronik korsanlar ve isgal edilmis bir fabrikada makineleri koruyan isçiler). Bu dörtlü, Raqs tarafindan yazilmis bir metin olan “Uygulama Üzerine X Not”tan yapilan bir alintiyla birlikte, üzerlerine çizildikleri imgelerle sekil bulan acayip bir atlasa da imada bulunarak, çagdas dünya için tuhaf, ama dikkatle kurgulanmis, seyre yardimci bir araç teskil ediyor.

Y/C/Y (Yas/Cinsiyet/Yer)

Bu enstalasyonda (ki ayni zamanda metin temelli tek perdelik bir elektronik tiyatro da sayilir), sohbet seanslarinin çözümleri, içinde çagri merkezi çalisanlari ve müsterileri arasindaki görüsmelerin ses kaydi, bir kadin girtlagi görüntüsü, üzerinden yeniden geçilmis Upanisadlar’dan ilham alan bir sohbet metni ve Yeni Delhi’de bir sözlü Ingilizce dersinin görüntü kayitlari da bulunan elektronik bir yama isi olusturuyor. Bu yapit, dünya haritasini, degisen esitsizliklerle isaretli, yansimali yüzeylerden olusan bir izgara seklinde sunuyor; çagri merkezi çalisani ise aynaya yansiyan bu dünyada yer alan bir kisi olarak, bir yerde ve uzam boyunca emek vermenin ne demek oldugunu, dünyanin yeni bir anlayisla kavranmasini talep ediyor.