GIMHONGSOK


Gimhongsok 1964’te Seul’da dogdu, Seul’da yasiyor ve çalisiyor. Seul Ulusal Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü ve Almanya’nin Düsseldorf kentindeki Kunst Akademie’den mezun oldu. Sanatçinin çalismalari dil ve sosyal yapinin yerlesik kavramlarini inceler ve sorgular. Mizaha ve eglenceye yaptigi vurgu çalismalarinin en önemli özelligidir, sanatin modern toplumda tanimlanisina ve dagitimina odaklanir, sanatin sosyal alanin farkli katmanlarinda nasil algilandigiyla ilgilenir ve çesitli müdahale yöntemleri önerir. New York P.S.1 Güncel Sanat Merkezi’nde, Tokyo Opera Sehir Sanat Galerisi’nde, Taipei Güzel Sanatlar Müzesi’nde, 2005 Valencia Bienali'nde, Valencia'da Espai d’Art Contemporani de Castello’da, 51. Venedik Bienali’nde, Los Angeles’ta REDCAT Galerisi’nde, Tokyo’da Mori Sanat Müzesi’nde, Seul'da ArtSonje Merkezi’nde çalismalarini sergileyen Gimhongsok, 2002 Gwangju Bienali, 2003 Echigo-Tsumari Trienali ve 50. Venedik Bienali’nde Sora Kim ile birlikte sergi açti.

G5

G5 bes Koreli bireyi G8’e üye 5 ülkenin, Amerika Birlesik Devletleri, Ingiltere, Fransa, Rusya ve Japonya’nin Korece’ye çevrilmis ulusal marslarini okurken gösteren bir video projeksiyon isi. Geçici olarak sarkiciligi üstlenen 5 birey, diger ülkelerin ulusal marslarini en sevdikleri sarkiyi söylermisçesine tutkuyla söylüyorlar. Küresel ekonomiyi kontrol eden süper devletlerin konum ve otoritesi popüler bir sarkinin nitelikleriyle örtüsüyor ve ‘ulusal marsi söyleme’nin sembolizmi kayboluyor. Bugünün küresel çok-kültürlü dünyasinda sermayenin en büyük güç oldugu bilinen bir sey, küresellesmenin zirvesindeyse, gücün gerçek simgesi olarak G8 duruyor. Ancak, bu ‘süper’ kelimeler popüler kelimeler olarak kullanilmak üzere siradan hayata sizdikça küresel ekonomi ve çok-kültürlülügün gerçek anlamini unuttugumuz bir dünyada yasiyoruz. Gimhongsok’un G5’i bu durumun çeliskisini yansitiyor: küresellesmenin ve çok-kültürlülügün gücü gerçekten var olmasina ragmen, bu kavramlar dilbilimsel kullanima girmis olmalari ve kapsamli anlamlarinin kaybolusu yüzünden adilestirilmis durumda...
(Kim Sung Won, “Bugünün kültürünü bu kadar degisik, bu kadar dinamik yapan nedir?”, Antarctica, Artsonje Merkezi, Seul, 2004, sf. 92)