EXTRAMÜCADELE / EXTRASTRUGGLE


Extramücadele 1970’te Istanbul’da dogdu. 1991’de Haftalik mizah dergisi Deli’de hayatinin çizgiyle geçecegini anladi. 1995’te Hafriyat sanat grubunda mahalli duyguyla tanisti. 1997 Extramücadele’nin büyük bir heybetle ortaya çikisina tanik oldu. 2003’te yeni müslüman çizgi karakter “Türban Soray” birbirinden mutaassip resimleriyle dogdu ve Istanbul, Karsi Sanat Çalismalari’nda “Aileye Mahsustur” isimli sergiye katildi. Extramücadele 2004’te Rathausgalerie’de (Münih, Almanya) Lisa Erb ve Peter Pinnau’nun davetiyle Hafriyat sanat grubunun “Yalan Dünya” isimli sergisine, 2005’te ise küratör Nina ve Torsten’in davetiyle Berlin Duvari altindaki siginaklarda “The Free Will/Özgür Irade” isimli sergiye katildi. 2006’da Phaidon’un yayimladigi Vitamin D isimli kitapta Extramücadele’nin çalismalari basildi. Ayni yil Extramücadele, Hafriyat sanat grubuyla beraber Diyarbakir’da “Lokal Cennet” isimli sergiye katildi. www.extramucadele.com

Ne?

Ne mutlu “Türküm” diyen.
Peki ya,
Ne . . . . . . “Kürdüm” diyen.
Ne . . . . . . “Ermeniyim” diyen.
Extramücadele imzasiyla Bienal için tasarlanan azinlik afisleri projesinin adi: “Ne?” Sergiyi gezen insanlar, projenin bir parçasi olan kalemlerle afislerdeki bosluklari dolduracaklar. Tamamlanmayi bekleyen bu cümleler imece usulü ile dolduruldugunda Extramücadele’nin ortak akilla tamamlanmis ilk afisleri de ortaya çikmis olacak. Bosluklari dolduranlar da sergiye etki etmis, dolayisiyla Bienal heyecanina katilmis olacaklar.
Grafik tasarimin sermaye ile birlikte yasama zorunlulugu olmadigini kanitlamak Extramücadele’nin varlik nedeni. Mahalli grafik unsurlarla tasarlanan azinlik afisleriyle insana ve aileye, mahalleye, sehre ve ülkeye isaret edilen hedef basit:
Bir gün gelecek Türkiye’de yasayan bütün azinliklar “Ne mutlu ki Türkiye’de yasiyorum!” diyecekler. Hadi hayirlisi...