DEMOCRACIA


Democracia Madrid’de (Ispanya) kuruldu. Grubun üyeleri (Pablo España ve Iván López) 1989’da kurulan El Perro grubunun da kurucusu ve Mayis 2006’daki dagilisina kadar üyesiydiler. Grubun çalismalari El Perro olarak Moderna Museet (Stockholm, Isveç), Cobra Müzesi (Amsterdam, Hollanda), P.S.1Güncel Sanat Merkezi (New York, ABD), Moskova Bienali (2007) ve Sevilla Bienali’nde (2006) sergilendi. Democracia’nin çalismalari Peter Weibel’in küratörlügünü yaptigi Neue Galerie’deki (Graz, Avusturya) “Slums/Gecekondu Mahalleleri” sergisinde (2006), 2007 Valencia Bienali’nde ve Joa Lungberg ve Edi Mukha’nin küratörlügünü yaptigi 2007 Göteborg Bienali’nde sergilendi. Democracia ayrica Nolens Volens dergisini yayinliyor ve küratörlük yapiyor (“No Future/Gelecek Yok”, ONG, Caracas, 2007). Democracia’nin önümüzdeki sergileri arasinda Sung Jung Kim küratörlügündeki “Tomorrow/Yarin” (Seul, Kore) ve Hans Ulrich Obrist küratörlügündeki “Everstill/Hep Durgun” (Granada, Ispanya) var. Grup ayni zamanda Madrid’de düzenlenecek kamusal sanat organizasyonu Madrid Abierto 2008’in de küratörlügünü gerçeklestirecek.

Refah Devleti

Bugünlerde “Avrupa üzerinde bir hayalet dolasmiyor”. Dolayisiyla iyimserlik vizyonumuz ancak, Avrupa baglaminda yerine faydacilik konan ütopyanin enkazinin bakimini yapmak veya bulup toparlamaktan bahsedebilir; herhangi bir devrimci iradenin yerini sosyal demokrasi aldi, sinif mücadelesinin yerini ise refah devleti; kisacasi konfor günümüzün temel ideolojisi haline geldi.
Bugün neo-liberal egilimlerin tehdidi altindaki ‘azalmis ütopya’, mümkün ütopyalar arasinda en parlagi gibi görünüyor.
Refah ile tüketimin birligi günümüz gelismis ülkelerinin ana özelligi, temel ihtiyaçlar karsilaninca tüketim özgürlük, toplumsal ilerleme, dayanisma ve demokrasi gibi yeni simgesel anlamlar sagliyor.
Democracia’nin gelistirdigi proje sivil toplumun tüm üyelerine sunulan bir gösteri olarak marjinal bir toplulugun kaybolusunun sahnelenisini ortaya koyuyor. Belirli kültürel formlarin kaybolusu gibi konularin üzerinde ve ötesinde (Çingene kültürü gibi), sivil toplum varosun kaybolusunu bir medya gösterisi olarak kutluyor. ‘Bütünlesmis’ sivil toplum, varosu yikan greyderlerin eylemini alkislayan magandalardir. Marjinallesmis toplumun önündeki yol, temel haklarini güvence altina alacak olan, göz alici tüketim toplumuyla bütünlesmesine dogru.