BURAK DELIER


Burak Delier 1977’de Adapazari’nda dogdu, Istanbul’da yasiyor. Burak Delier, 2003’te Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdi. Burak Delier için sanat, kendine özgü ve özel kabiliyetleri olan sosyal bir güç, hayati daraltan güç politikalarinin karsisina konabilecek, ihtiyacimiz olan alani bize açabilecek bir güç... Bu gücün en temel güdüsü ise, elimizdeki kliselerden olusan dilin ve hali hazirdaki üretim ve güç iliskilerinin ötesinde, adlandirilamayana, gösteril(e)meyene, temsil edil(e)meyene karsi duyulan tutku. Burak Delier, çalismalarini “MeltemofIstanbul”, Proje 4L (Istanbul, 2006), “InforNation”, SoS, Pi-Artworks (Istanbul, 2006), “Imkân Yaratmak”, K2 (Izmir, 2005), “Free Kick”, 9. Uluslararasi Istanbul Bienali (2005), “I’m Too Sad To Kill You”, Proje 4L (Istanbul, 2003), “I’m Bad and I’m Proud”, Refika (Istanbul, 2002), “Yeni Öneriler Yeni Önermeler”, Borusan Kültür ve Sanat Merkezi (Istanbul, 2002), “Sifre:Istanbul”, WestLB (Istanbul, 2002) ve “Imaja Güveniyoruz”, 21. Günümüz Sanatçilari Sergisi, Atatürk Kültür Merkezi (Basari Ödülü) (2001) kapsaminda sergiledi. Burak Delier halen Yildiz Teknik Üniversitesi Sanat Tasarim Yüksek Lisans Programi’na devam ediyor.

TersYön: Karsi-Hizmetler

TersYön tarihin galip gelenlerin tarihi oldugunu bilir. Düzenin geçerli degerleri, siddetin en incesini ve en barbarini arkasina alanlarin degerleridir.
Tersyön siddet ve baski yolu ile tepeden dayatilan yasam ve tüketim degerlerini asagidakinin yakici bilgisi ile karsilar. Ekonomik, kültürel ve toplumsal tüm degerleri sömüren bu deve karsi, incinebilir olani, ezileni, göz ardi edileni, ne ona ne de buna ait olani koruma ve güçlendirme amaci ile hareket eder.
TersYön bu devi, karsidan cephe alarak degil, kendi silahiyla alt etmeyi dener. Tarihin ve yasamin disina düsürüleni, arka kapidan gizlice toplumun merkezine yerlestirir. Toplumun hali hazirdaki üretim, tüketim, etkilesim ve degis tokus biçimlerini yok etmek yerine, onlari tekrar yorumlamayi, akisini tersine çevirmeyi, kirilincaya kadar esnetmeyi amaçlar.
TersYön düzenin geçerli degerlerine ‘Hayir!’ diyerek, kendi öznel ve yerel degerlerini savunmak isteyenleri ve tarihi tersinden yazmaya girisenleri neo-liberalizmin tüketim odakli sözde-demokrasinin ve ulusalciligin gizli ve açik siddetine karsi koruyacak ekipmanlar tasarlar ve üretir.