CAO FEI


Cao Fei 1978’te Guangzhou’da dogdu, Pekin’de yasiyor ve çalisiyor. Cao Fei, Guangzhou Güzel Sanatlar Akademisi’ne bagli liseden mezun oldu ve ayni okulda yüksek ögrenimini tamamladi. Videodan tiyatroya, performanstan fotografa uzanan bir alanda çesitli dilleri kullanarak, Çin’deki yeni gençl kusagin, hizla dönüsen gerçeklikle özgürlük ve oyuna dogru ilerleyen fantastik bir dünya arasinda gidip gelen yogun hayat tarzini sergileyen çalismalar yapti. Son dönem çalismalari, SIEMENS Sanat Projesi (2006), “What Are You Doing Here?/Burada Ne Yapiyorsun?”, Fu Shan OSRAM Fabrikasi (Guangzhou, 2006), “HIP HOP”, Lombard-Freid Project (New York, 2006), “COSPlayers”, Lombard-Freid Fine Arts ve CourtYard Galerisi (New York ve Pekin, 2005), “San Yuan Li”, CourtYard Galerisi (Pekin, 2004) sergilerinde yer almistir. Sanatçi ayrica 52. Venedik Bienali Çin Pavyonu (2007), Lyon Bienali (2007), 15. Sydney Bienali (2006), Taipei Bienali (2006), 2. Guangzhou Trienali (2005), Tiran Bienali (Arnavutluk, 2005) ve 1. Moskova Çagdas Sanat Bienali’ne (2005) katilmistir.

Kimin Ütopyasi

Arka planinda Pearl Nehri Deltasi’ndaki ekonomik gelisme ile OSRAM Fabrikasi, yeni arazi girisimcilerinden biri olarak, Çin’in küresel ekonomiye eklemlenme sürecine dahil oluyor. Öte yandan, küresel piyasanin gücü çokuluslu sirketler araciligiyla yerel alanlara siziyor. Bunun sonucunda da yerel ekonomi küresel planda yer bulmaya zorlanirken tasrali genç isçiler de bu yeni uluslararasi is bölümüne dahil oluyorlar.
Pearl Nehri Deltasi alaninda, çokuluslu sirket yönetimi ve kültürü yeni bir tür yerel deneyim ediniyor. Bu sirketlerde çalisan isçilerin büyük kismi Çin’in iç bölgelerinden gelen göçmenler oldugu için, denizasiri sirketlerle Çinli isçiler küresellesme çatisi altinda yeni bir tür biraradalik ve yeni bir toplumsal iliski biçimi olusturuyorlar. Dolayisiyla, çokuluslu yatirim sermayesi ve bölgeler arasi nüfus akisiyla beraber, Pearl Nehri Deltasi’nda kültür, sermaye ve emek alanlarinda çok hizli bir dönüsüm gerçeklesiyor.
“Ütopya” projesi Pearl Nehri Deltasi’ndaki, Çin’in küresel ekonomideki rekabet edebilirliginin “yedek gücü”nü olusturan bu göçmen fabrika isçilerinin hayatlarinin ezici bir küresellesme süreci içinde nasil bambaska bir deneyime, standarda ve anlama ulastiklarini kesfetmeyi tasarliyor. Dolayisiyla bu proje isçilerin bu yeni gerçeklik içinde “Ütopya”larini nasil gördüklerini anlamamiza da yardimci oluyor. Onlarin ütopyasi bize küresellesmenin Pearl Nehri Deltasi’ni, hatta bütün Çin’i nasil derinden yeniden sekillendirdigini gösteriyor.

Onlarin ütopyasi bizim de ütopyamiz, ve ümitleri olan daha bir sürü insanin da. Umarim ütopya bir ideal olmaktan çikip, günün birinde gerçege dönüsür.

RMB Sehri

China Tracy yakin gelecekte Second Life’ta “RMB Sehri” isminde bir sehir kuracak. Pek çok özellikleriyle günümüz Çin sehirlerinin yogunlastirilmis bir sureti olacak bu sehir; kendileriyle fazlasiyla çelisen, ironi ve süpheyle yüklü, çok eglendirici ve farkli siyasetleri birlestiren bir dizi fantezi Çin diyari.
Günümüz Çin’indeki insaat takintisi bütün asiriligiyla Second Life’a yayilacak. Komünizm, sosyalizm ve kapitalizmin kaba bir melezi olarak “RMB Sehri”, Çin gerçekligine dair bol miktarda sembolle ülkenin gelecegiyle ilgili bazi yüzeysel hayalleri birlestiren küresellesmis bir dijital sahada hayata geçirilecek. “RMB Sehri”nde, dijital okyanusta bir gezintiye çikip Halk Kahramanlari Abidesi’nin tepesinde dönen dönme dolabi görebilecegiz; Üç Vadi barajindan Tian’anmen Kürsüsü’ne akan sulari gökyüzünden seyredecegiz; Sanghay’daki Oriental Pearl TV Kulesi’ni simgeleyen yeni dev totemin yanindan geçecegiz; köpürmüs bir selin ortasinda tek basina kalmis Feilai Tapinagi’nin üzerinden ziplayacagiz; Kuzeydogu Çin’deki devlet mülkü genis ve terk edilmis bir sanayi bölgesinden yürüyerek geçecegiz; ve son olarak Pekin’deki Büyük Ulusal Tiyatro’nun üzerinden uçacagiz.
Turumuz sirasinda göreceklerimiz arasinda ticaret bölgesinin merkezindeki ara sokaklardaki teraslarin üzerinde süzülen dev uçaklar ve göge insa edilmis dev süpermarketler de var.
Kanalizasyon sistemini katedip Mao Zedung heykellerinin yüzdügü bir okyanusa dökülmeden önce Pearl Nehri Deltasi bölgesinin rihtimlarindaki devasa helalara akan suyu görecegiz. Olimpik Stadyum’un pas tutmus çelik iskeleti okyanus suyunun serpintileriyle yikanirken, bes uçlu yildizlarla bezeli ulusal bayragin üstünde süzülen bir hava orkestrasindan çikan sagir edici gürültü Rem Koolhaas’in CCTV binasini sallayacak, çökertecek...