ZHOU HAO - JI JIANGHONG


Zhou Hao ve Ji Jianghong, 1968 Çin dogumlu iki gazeteci. Her ikisi de modernlesmenin tetikledigi yeni toplumsal gerçekliklerle iliskili olaylar üzerine odaklaniyor. Çesitli nedenlerden ötürü, göçmen isçilerin çalisip yasadigi endüstriyel alanlara yabancilarin girmesi yasaktir ve buna gazeteciler de dahildir. Zhou Hao ve Ji Jianghong da içerideki hayata nüfuz etmek ve belgelemek için göçmen isçilere fotograf makineleri dagitarak çalisma ve günlük hayatlarindan görüntüler çekmek üzere onlari egitti. Göçmen isçiler gerçek hayatlarini, duygularini, gerginlik anlarini, tedirginliklerini ve mutluluklarini ortaya seren sasirtici derecede ilginç sayisiz görüntü çektiler, böylece fabrika hayatinin “gizli” yönleri de ortaya çikti. “Houjie Township/Houije Kasabasi” ikilinin ilk belgeseli. Zhou Hao’nun ikinci filmi “Senior Year/Son Sene”, 30. Hong Kong Uluslararasi Film Festivali’nde En Iyi Belgesel kategorisinde Insan Haklari Ödülü’nü aldi. 2007 Nisan’inda Zhou Hao Chicago Uluslararasi Belgesel Film Festivali’nin jürisine davet edildi. Ikilinin son sergileri arasinda, “World Factory/Dünya Fabrikasi”, San Francisco Sanat Enstitüsü (2007); “Never Go Out Without My DV Cam/DV Cam’im Olmadan Asla Sokaga Çikmam”, Museo Colecciones ICO (Madrid, 2006) ve 2..Guangzhou Trienali (Guangdong, 2005) sayilabilir.

Houjie Kasabasi

Zhou Hao ve Ji Jianghong, modernlesmenin tetikledigi yeni toplumsal gerçekliklerle iliskili olaylarla, özellikle Çin’in güney kismindaki sanayi bölgelerinde çalisan göçmen isçilerin akibetleriyle etkin bir sekilde ilgilenen iki gazeteci. Pearl Nehri Deltasi’nda, özellikle yakin geçmiste sehirlesmis ve sanayilesmis olan Houije kasabasinda çalisan göçmenlerle iliskili arastirmalar yaptiklari yillarda, DV kameralar ve film kurgulama konularinda uzmanlik kazandilar. “Houije Kasabasi” isimli 90 dakikalik belgeselleri, iç küresellesme sürecinin ve bu sürecin hevesle kriz arasinda yarattigi sonu gelmez müzakerenin etkileyici bir tutanagidir.

Guangzhou yakinlarindaki Houjie, Tayvan ve Hong Kong sermayesinin yogun bir sekilde aktigi 1980’li ve 90’li yillardan sonra sanayilesmis bir kasabaya dönüsen kirsal bir köy. Bu belgesel, Houjie’yi kuran, ama ayni zamanda 11 Eylül sonrasi ekonomik yavaslamanin kurbanlari olarak her an isten çikarilma tehlikesiyle burun buruna kalan göçmen isçilerin belirsiz durumunu anlatiyor.