KATLEEN VERMEIR - RONNY HEIREMANS


Katleen Vermeir (1973) and Ronny Heiremans (1962) çalismalarini Brüksel’de sürdürüyorlar. Video ve enstalasyonlari mimari jesti/hareketi ve bu jestin sekillendirdigi hem kisisel hem siyasal izdüsümleri inceliyor. Çalismalari, melez yapilarinda sergi mekânini önemli bir bilesen olarak kullanirken, bir yandan da farkli zamansal katmanlari bir araya getirerek tarihle olan iliskimizi yeniden tanimliyor. Katleen Vermeir Tianjin, (1997-1998), P.S.1, (New York, 2001-2002), Platform Garanti (Istanbul, 2006) basta olmak üzere birçok konuk sanatçi programina katildi. Yapitlari BOZAR (Brüksel, 2003), Casino Luxembourg (2005), MAC’da (Montréal, 2006) sergilendi. Atölyesi BEMIS Omaha’da bulunan Ronny Heiremans New Mexico’da (2004) çesitli projeler üzerinde çalisti. Yapitlari Fordham (Londra, 2001), ARTline Borken, SMAK-Ghent (2001) ve UTIL (Brüksel, 2005)’de sergilendi. Vermeir ve Heiremans, bireysel çalismalarinin yani sira düzenli olarak ortak projeler üzerinde çalisiyorlar. Bunlardan bazilari “Listening to New Voices/Yeni Sesler Dinlemek”, P.S.1 (New York, 2002), “Concrete/Beton”, “W139” (Amsterdam, 2002), “Charlie’s Place/Charlie’nin Yeri”, Fordham at Annely Juda (Londra, 2003), Viper/Engerek (Basel, 2003), “E-flux video rental/E-akim video kiralama” (Antwerp, 2006-), “A.I.R extension#01/M.S.P* uzatma#01”, Koraalberg, ART Brussels (2006), “The Ideal City/Ideal Sehir”, Thérèse Dion Galerisi (Montréal, 2006), “Conjunctions”, Piano Nobile (Cenevre, 2007), “The Potential Estate/Potansiyel Emlak”, Netwerk (Aalst, Belçika, 2007).
* Misafir Sanatçi Programi

M.S.P uzatma#10 (pavyon)

Yapimci Ltd.Ed.vzw

M.S.P farkli formatlarda çesitli isbirlikleri içeren, devam eden bir proje. M.S.P. (misafir sanatçi programi’nin kisaltmasi) altmislarda New York’ta bos endüstriyel mekânlarin sanatçilar tarafindan kullanimina göndermede bulunuyor. Bu proje mimarligi önemli bir ideolojik jest olarak inceliyor. Vermeir ile Heiremans’in kendi restore edilmis post-endüstriyel mekânlarini, bir temsil sistemi,  fiziksel deneyimle degil de dergiler, televizyon, sergiler araciligiyla iliski kuran modern aliskanliga bir elestiri olarak yapibozuma ugratmalarini sagliyor.

M.S.P uzatma#10 (pavyon) Taksim Meydani’ndaki AKM binasi için önerilen bir video enstalasyon. Proje, 2006 yilinda Platform Garanti’de geçirilen bir misafir sanatçilik döneminin ürünü. Enstalasyon, hem (evlerinin) ‘müstemilat’i hem de bir çerçeve olarak islev gören yari-saydam bir ‘sergi’ pavyonu öneriyor. Içerideki projeksiyon Brüksel’deki loft mekâninin görselleriyle Atatürk’ün Istanbul’daki modernist deniz köskünün görüntülerini yan yana yerlestiriyor. 1935’te Seyfi Arkan tarafindan yapilan bu yazlik ikametgâh Türkiye’nin ilerlemeci modernliginin bir simgesiydi. Iki mekân, açik zemin plani, sözde hiyerarsi eksikligi ve saydamlik kullaniminin belirleyici oldugu mimari yapilarda somutlasan, birbirini yansitan anlam kümeleri haline geliyor. Video binalari hem birer vitrin hem de dünyayi görmeye yarayan araçlar olarak tasvir ediyor. Le Corbusier’nin ‘mimari gezinti’ kavramindan alinan ilhamla, üst üste binen çerçevelere hareketle geçicilik veriliyor. Videodaki tüm imgeler insa edildi. Bu yolla, modern mimariye ve video ortaminin yabancilastiran mekânlarina elestirel bir yaklasim ortaya koyarak, Vermeir ile Heiremans melez bir biçim yaratmayi basariyorlar.