FERNANDO SANCHEZ CASTILLO


Fernando Sánchez Castillo 1970’te Madrid’te dogdu ve halen burada yasiyor. Hem Ispanya’da hem yurtdisinda kisisel sergiler açti. Sanatçinin önemli sergileri arasinda, La Casa Encendida Kültür Merkezi (2003), “Ieder het Zijne/Herkes Kendi Payina”, Stedelijk Museum Schiedam (Rotterdam), Manu Militari, Santa Monica Sanat Merkezi (Barcelona, 2006), “Intelligence Down/Kesik Istihbarat”, Musac (Ispanya, 2007), Wanas Vakfi Isveç (2007), Parti de la Peur, Güncel Sanat Merkezi (2007) sayilabilir. Castillo’nun katildigi karma sergiler arasinda, “Abracadabra”, Tate Modern Sanat Galerisi (Londra, 1999), “The Real Royal Trip/Gerçek Kraliyet Yolculugu” (gezici sergi), P.S.1 MOMA (New York, 2003), NMAC Vakfi (Ispanya), 26. São Paulo Bienali (2004), Mercury Retrograde De Appel Vakfi (Amsterdam, 2006) bulunuyor. Sanatçinin çalismalarinin yer aldigi sanat koleksiyonlari arasinda FNAC, Fonds National d’Art Contemporain (Paris, Fransa), NMAC Vakfi (Montenmedio, Vejer, Cadiz), Rabobank Sanat Koleksiyonu, Bank Heritage Sanat Koleksiyonu ve MUSAC Koleksiyonu, Castile Güncel Sanat Müzesi ve León sayilabilir.

Zengin Kedi Chicago’da Kalp Krizinden Öldü

1968 Brezilya, darbe olmus, ama haberini yayinlamak imkânsiz, çünkü bütün gazeteler sansürle susturulmus. Olup biteni açiklamanin imkânsizligiyla çikiyor gazeteler. Gerçek haberlerin aksine, “Zengin kedi Chicago’da kalp krizinden öldü” gibi gerçekten tuhaf haberler seçip yayinliyorlar.
Bu haberin önemsizligi ve yüzeyselligi aslinda konusulmasi gerekeni tartismanin imkânsizliginin altini sadelikle çiziyor. Bu özgürlük kaybi, saçma bir mantik araciligiyla sunuluyordu, çagdas sanatin stratejilerinden biriyle karsilastirabilecegimiz bir sekilde.
Video, bu saçma cümleyi, çesitli tuhaf ve allak bullak ayaklanma sahnelerine baslik olarak kullaniyor. Tuhaf bir eylemin merkezindeymis gibi görünen bronz bir basla birbirine baglanan çesitli koreografi ve oyunlarin yer aldigi bir dizi sekans görüyoruz. Çesitli sahnelerde gerçek durumlar karsimiza çikiyor, genellikle kamu düzeni kuvvetlerinin tatbikatlari ve egitim çalismalari bunlar, gösterilen fragmanlardaki hareket, futbol, rugby, polo ve hatta avcilik sporlariyla ayni ritüel hareketleri sunuyor. Heykelin klasik kavramina yaklasmaya çalisirmis gibi duran bu kaliplasmis hareket, eylemin tek sebebi gibi. Bu imge dünyasinin estetik cazibesi tarihsel ve belgesel resim diye adlandirabilecegimiz alanin sinirlari dahiline düsüyor. Amaç imgelerin içerisine görsel olarak az temsil edilen toplumsal süreçleri yerlestirebilmek, bunlardan haberimiz olsa da.