MULTIPLICITY


Multiplicity Milano merkezli bir saha arastirma birimi, mimar, cografyaci, sanatçi, sehir plancisi ve sosyologlardan olusan ve sürekli degisen bir ag. Multiplicity, kentsel durumun yakin zamandaki gizli dönüsüm süreçleri üzerine müdahale stratejileri, atölye, enstalasyon ve kitaplar tasarliyor ve üretiyor. Birim, su anda üç proje üzerinde çalisiyor: “USE-Uncertain States of Europe/Avrupa’nin Belirsiz Durumlari” (“Mutations/Mutasyonlar”, Bordeaux 2000, Brüksel 2001, Tokyo 2001, Milano 2002, vs.), “Solid Sea/Kati Deniz”, Akdeniz üzerine bir inceleme (Documenta XI, Kassel 2002; Rotterdam Film Festivali 2003; Spazio Lima, Milano 2003; “Tour-isms/Tur-izmler”, Fondaciò A.Tapies, Barcelona 2004; vs.) ve “Border-Device(s)-The Road Map/Sinir Donanim(lar)i”, çagdas dünyada tartismali sinirlarin çogalmasiyla ilgili bir arastirma (“Territories/Sahalar”, Berlin KunstWerke 2003; “Utopia Station/Ütopya Istasyonu”, Venedik Bienali 2003; “Déplacements/Yer Degistirmeler”, Modern Sanat Müzesi, Paris 2003; “Experiments with Truth/Gerçeklikle Deneyler”, Philadelphia Fabric Atölyesi ve Müzesi, 2005; “Emergencies/Acil Durumlar”, MUSAC, Léon 2005, vs.). Mutations/Mutasyonlar (Actar, Barcelona 2001; TNProbe, Tokyo 2000), USE-Uncertain States of Europe/Avrupa’nin Belirsiz Durumlari (Skira, Milano 2003) adli yayinlari hazirlayan Multiplicity, 2005 yilindan bu yana Politecnico di Milano’da bir arastirma laboratuvari olan Multiplicity.lab’i koordine ediyor. Laboratuvar Milano'da barinma konulu bir arastirma hazirladi: Milano. Cronache dell’abitare, Bruno Mondadori, Milano, 2007.
www.multiplicity.it

Yol Haritasi

Alan çalismasi ve video çekimleri Sandi Hilal, Alessandro Petti ve Salvatore Porcaro tarafindan gerçeklestirildi.

Israil ve Filistin topraklari günümüzde dünyanin bir laboratuari konumunda. Burasi, küçük bir alanda inanilmaz bir sinir, barikat, çit, kontrol noktasi ve gözetim koridoru yogunlugunun olustugu bir bölge.
13 ve 14 Ocak 2003’te, elimizde Avrupa Birligi pasaportlarimiz, Kudüs’ü çevreleyen alanda sinir önlemlerinin yogunlugunu ölçmeye çalistik.
13 Ocak’ta, 60 numarali karayolu boyunca, Israil pasaportuna sahip bir kisiyle beraber Kiriat Arba yerlesiminden Kudmin yerlesimine yolculuk ettik. Ertesi gün, Filistin pasaportuna sahip bir kisiyle beraber Hebron sehrinden Nablus sehrine yolculuk ettik.
Iki yol da ayni enlemde baslayip bitiyor; bazi noktalarda kesisiyorlar.
Yolculuk süreleri ise son derece farkli.
Israilli yolcunun iki enlem arasinda gidip gelmesi bir saat aldi, Filistinli yolcunun ise bes buçuk saat.
Bati Seria üç ayri bölgeye ayrilmis: A Bölgesi: Filistin Yönetimi’nin askeri ve idari kontrolünde. Birçok Filistin sehri bu bölgede. B Bölgesi: Israil’in askeri kontrolünde ama Filistin Yönetimi’nin idari kontrolünde. Çogu Filistin köyü bu bölgede. C Bölgesi: Israil’in askeri ve idari kontrolünde. Çogu Israil yerlesimi bu bölgede.
Bu bölünme leopar postunu andiran bir arazi görünümü yaratmis, üç bölge hiçbir anlasilir mantik olmadan iç içe geçiyor.
Iki yolun farkli sürelerde alinmis olmasinin sebebi Israilli yolcularin bir yerlesimden digerine - C Bölgesindeki bir yerlesimden yine C Bölgesindeki diger bir yerlesime - hareket etmek için ‘by-pass’ yollari kullanabiliyor olmalari: bunlar Filistin köylerine girmeden yanlarindan geçen ve yerlesimleri birbirine baglayan -genellikle tünel veya köprülerden geçen - otoyollar.
Diger yandan A Bölgesi’nde bir sehirden yine A Bölgesi’ndeki baska bir sehre gitmek isteyen Filistinli yolcular Israil askeri kontrolü altindaki B ve C Bölgelerinden ve bir dizi hem sabit hem de geçici kontrol noktasindan geçmek -veya etraflarindan dolanmanin yolunu bulmak- zorundalar. Israil ile Bati Seria arasinda uzanan ‘Yesil Hat’ boyunca ve Dogu Kudüs’ün disinda konumlanmis olan kontrol noktalari Filistin Yönetimi’nin verdigi ‘yolculuk belgesi’ne sahip olanlar tarafindan geçilemiyor, Israil hükümeti’nin verdigi özel bir izne de sahip olmalari gerekiyor. Diger kontrol noktalari Israil hükümeti’nin güvenlik talimatlari dogrultusunda günlük olarak faaliyete geçiriliyor veya kaldiriliyor.