MAP OFFICE


MAP Office, günlük yasam eylemlerimizi degistirmek ve yasam alanimizi yeniden insa etmek için Laurent Gutierrez (1966, Casablanca) ve Valérie Portefaix (1969, Saint-Etienne) tarafindan olusturulan açik bir platform. 1996’dan bu yana merkezi Hong Kong’da olan platform mimarligin toplumsal-siyasi etkinligini yeniden düsünen yeni kusak mimarlari temsil ediyor. Projeleri uzamsal ve zamansal kuraldisiliklarin elestirel analizi ve insanlarin kendi kullanimlari için mekânlari bozma ve uyarlama yöntemlerinin belgelenmesi hakkinda. Platformun çogu ortak çalismasinda, metin, çizim, fotograf, video ve yeni iletisim platformlarinin olusturulmasini içeren eylemlerle bir oyun anlayisi sözkonusu. Platform, 7. Venedik Mimarlik Bienali’ne, en iyi “Ilham” ödülünü kazandiklari 1. Rotterdam Mimarlik Bienali’ne ve 2. Guangzhou Trienali’ne katildi. Ayni zamanda, aralarinda Hong Kong’da yasanan dönüsümü ayrintilariyla inceleyen Mapping HK/Hong Kong’un Haritalandirmasi, HK LAB Trilogy/HK LAB Üçlemesi ve The Parrot’s Tale/Papagan’in Hikayesi’nin de bulundugu, Hong Kong ve Çin’deki kent olgulari hakkinda bir dizi makale yayinladilar.

Üretim Sehirleri
Pozitif kapitalizmle deney yapmak için mükemmel bir firsat

“Üretim Sehirleri” farkli mekân kavramlarinin bir arada bulunusunu inceliyor. Bu proje, “Made in Hong Kong/Hong Kong Mali”ndan “Made by Hong Kong in China/Hong Kong’da üretilmis Çin Mali”na uzanan, Hong Kong ve Pearl Nehri Deltasi’da üretim tarihi üzerine bir arastirma ile basliyor. ‘Üretim Sehri’ni anlamak ve onunla iliskiye geçebilmek için üretim alani ile kapital üretiminin toplumsal iliskileri arasindaki iliskiyi inceliyoruz. Bu çerçevede Henri Lefebvre’in mekân üretimi ile ilgili açiklamasini hatirliyoruz: “bugün, vardigi en uç noktada üretim, sunun veya bunun, bir nesnenin veya isin üretimi meselesi degil, aksine mekânin üretimidir”.
Peki eger ‘Üretim Sehri’ varsa, neye benziyor?
Bir üretim alanindan daha fazla bir sey olan bir fabrika mi?
Isçilerine büyük özen gösteren bir sirket mi?
Bölgenin içinde bulundugu boyutu ve kültürü kabul edebilecek bir pozitif kapitalizm fikri mi? Kendine saygi duyan bir çevre mi?

2002’de Pearl Nehri Deltasi bölgesini olusturan binlerce fabrikadan birinde bir anket baslattik. 1968’te Hong Kong’da kurulan fabrika, 1989’da Shenzhen ve Dongguan sinirinda genis bir alana tasinmis. O zamandan bu yana bu fabrika, çevre mühendisligi ve 5000 çalisanina sagladigi sosyal yardimlarla pozitif kapitalizm adina mükemmel bir laboratuvar gelistirdi.