IAN KIAER


Ian Kiaer 1971’de Londra’da dogdu, Londra’da yasiyor ve çalisiyor. Royal College of Art’tan 2000 yilinda mezun oldu. Minyatür boyuttaki karmasik ve narin enstalasyonlariyla taninan sanatçi, yapitlarinda mimari modelleri, dokunulmamis veya çok az degisiklige ugratilmis “bulunmus” nesneleri ve iki boyutlu çalismalari gruplandirarak, parçalara ayrilmis siirsel anlatilar yaratiyor. Ian Kiaer yapitlarini Kunsthalle Basel (2007), 4. Berlin Bienali (2006), Witte de With Çagdas Sanat Merkezi (Rotterdam, 2006), Çagdas Sanat Müzesi (Chicago, 2005), Camden Sanat Merkezi (Londra, 2005), Watarium Çagdas Sanat Müzesi (Tokyo, 2004), Venedik Bienali (2003), Mori Sanat Müzesi (Tokyo, 2003), ICA Boston (2002), P.S.1 (New York, 2002) ve Manifesta 3 (Ljubljana, 2000) gibi mekânlarda sergiledi. Kisisel sergileri arasinda Tanya Bonakdar Galerisi (New York, 2007), Galleria Massimo De Carlo (Milano, 2006), The British School at Rome (2005), Alison Jacques Galerisi (Londra, 2004) ve “Art Now/Sanat Simdi”, Tate Britain (Londra, 2003) sayilabilir.

Anali
Sonsuz Ev Projesi: Basamaklar
Sonsuz Ev Projesi: Esenyurt

Havaalanindan alinan resimli mizah dergilerinde yerel güldürüler ve kisa hikâyeler. Sayfa düzenine oturtulmus karelerde Istanbul bar ve otobüslerinden tanidik motifler ve kahramanlarin baslarina gelen talihsizlikler siralaniyor. Her karenin boyutlari hikâyenin ilerleyisini kontrol altina almak amaciyla ayarlanmisa benziyor, bazilarinda sadece yüzler, bazilarindaysa bir yerin daha karmasik resmi var. Parçalara ayrilip özgür birakildiklarinda, mimari imkânlar öneren yeni düzenler çikiyor ortaya, absürd komsular tarafindan kaçirilan yatak ve dikey düzlemler.

Istanbul’da basamaklar kendi karmasikliklarini gelistirmis. Bazilari dimdik tirmanip zor dolambaçlar olustururken, sadece yukari dogru ilerlemekle kalmiyor, alternatif rotalari davet eden motiflere bölünüyorlar. Bu motifler, ayagin her talebine uygun girift geometrilerin altinda korunan, arazide mevcut açilara dikkat etmekten kaynaklanmis gibi. Bu basamaklarin uyandirdigi etki, çikma arzusu kadar oturma arzusu da, yari yolda oturup, ötekilerin geçmesine izin vermek.

Esenyurt isimli uydu kente yapilan kisa bir gezi: karmasik bir toplumsal iliskiler agini olusturabilecek esneklige sahip olmak namina kati modernist planlama fikirlerine direnen bir yerlesim alani. Bir seyler toplayip biriktirmek, gazeteler, ambalaj kagitlari, bir plastik tabure, seker kagitlari, maddi seyler. Kediler çogunlukla sihhatli görünmüyor; kürklerindeki sehir kiri ve bitler oksama hevesi birakmiyor. Bazilari rakipleriyle yaptiklari dövüslerin izlerini, siddet potansiyelinin küçük isaretlerini tasiyorlar.