EGE BERENSEL - SERHAT H. YALÇINKAYA - BANU ORNAT


Ege Berensel, 1968 Mugla dogumlu videocu, Ankara’da yasiyor. Angela Melitopoulos ve Maurizio Lazzarato’nun dahil oldugu Timescapes grubunun üyesi. “Panoptikon”, “Mü/hür” adli videolari ulusal ve uluslararasi festivallerde ödüllendirildi. Son olarak “orasiburasi” adli video düzenlemesi (VideA’yla) 2005’te Berlin KW, 2007 Mayisinda Fundació Antoni Tàpies, Barcelona’da sergilendi.

Serhat H. Yalçinkaya, 1968 Antalya dogumlu videocu, Ankara’da yasiyor. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisligi bölümünden mezun oldu. 25. Kare sinema dergisinin kurucularindan. Türkiye ve Kanada’da film ve TV endüstrisinde kamera ekiplerinde profesyonel olarak çalisti.

Banu Onrat, 1977 Eskisehir dogumlu, Istanbul’da yasiyor.. 2001 yilinda ODTÜ Mimarlik Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’te VideA medya kolektifinin üyesi olarak Timescapes projesine katildi ve proje çerçevesinde çesitli çekim gezilerinde ve atölye çalismalarinda görev aldi. 2005’te Timescapes‘le Berlin’de Transmediale Media Art Festivaline katildi.

TST - Türkü Söylemeyen Tepe

“21 Haziran 2005’te Inaylilar, maden sirketinin köylerindeki su yolu kazisini durdurmak istedi. Jandarma müdahale etti. Sekiz köylü yaralandi, 12’si gözaltina alindi, bir kisi de tutuklandi. 30 köylü 20 yila kadar hapis cezasiyla yargilaniyor.”

90’li yillarin ortalarinda siyanürlü altin madenciligine karsi dogasini korumak için mücadeleye baslayan Bergama Ovacik köylülerinin hareketi, 2005 yilinda Usak Inay köyünde sularinin ve topraklarinin siyanürle kirlemesine karsi mücadele eden Inay Vicdan Hareketi’ni doguruyordu. 50 yil önce kapatilan Balya madenlerinin hikâyesi emperyalist madencilik üzerine bu iki hikâyeyi sanki önceliyor. Fransizlar 1. Dünya Savasi sirasinda Balya’dan çikardiklari kursunla Anadolu’nun güneyini isgal ediyorlardi. Yaklasik 10 yillik bir videolama sonucu biriktirilen imajlar, üç ekran birlikte hareket ettikçe, toprak, yerler, uzamlar, hikâyeler birbiri içine giriyor. TST, belirli bir cografi bölgedeki insanlarin kolektif hafizalari hakkinda anlatisal yüzü olan bir video gerçeklestirmek amaciyla, bir hikâyenin olusumunu, sürekli kendini yeniden yazmasini görsellestiriyor. Imaj, gerçekligin bir temsilinden çok, görsel hafiza, eylemin bir etkeni olarak tartisiliyor. TST’nin temasi “global savasa karsi özel hatirlama” ya da “tarihe karsi hikaye-anlatma”dir (REC Türkiye ve VIDEA’nin katkisiyla).